Prin custodia copiilor se intelege o solutie (hotarare) judecatoreasca prin care instanta stabileste modul in care vor fi exercitate drepturile parintilor cu privire la persoana copilului, drepturi numite generic “autoritatea parinteasca”. Solutia privind custodia copiilor purta in trecut denumirea juridica de incredintare a minorilor.

In mod curent, unul dintre parinti solicita stabilirea custodiei copiilor in contradictoriu cu celalat parinte, insa legea permite si altor persoane sa formuleze aceasta cerere, cum sunt bunicii copilului sau alte rude. Custodia (modalitatea de exercitare a autoritatii parintesti) nu poate fi dispusa decat de catre o instanta judecatoreasca, pentru fiecare copil in parte.

Custodia minorilor se pune in discutie atunci cand:
1) parintii se afla in proces de divort, in mod obligatoriu; sau
2) copilul este nascut din afara casatoriei si unul dintre parinti formuleaza o cerere in acest sens.

Prima situatie este cea mai des intalnita in practica. Odata cu desfacerea casatoriei, judecatorul este obligat de lege sa decida si asupra custodiei copiilor rezultati din casatorie. In conformitate cu prevederile Noului Cod Civil, de regula ambii parinti urmeaza sa pastreze autoritatea parinteasca (asa numita “custodie comuna”). Daca, insa, este in interesul superior al copilului ca doar unul din parinti sa pastreze autoritatea parinteasca, instanta va decide in acest sens, stabilid custodie exclusiva in favoarea acelui parinte.

A doua situatie se intalneste atunci cand parintii nu au fost casatoriti sau atunci cand acestia erau divortati la momentul conceptiei copilului. In astfel de cazuri, pana la solutionarea unei cereri de stabilire a custodiei, ambii parinti au drepturi egale fata de acestia, chiar daca doar unul dintre ei se ocupa efectiv de cresterea si educarea lor.

In ambele cazuri, daca exista un acord intre parinti si acesta nu lezeaza interesele copilului, instanta de judecata urmeaza sa-l respecte. Daca nu exista un acord intre parinti, judecatorul urmeaza sa stabileasca custodie comuna sau custodie exclusiva in favoarea unuia dintre parinti pe baza probelor existente la dosarul cauzei si luand in considerare doar interesul superior al copilului.

Noul Cod Civil reglementeaza in premiera custodia comuna, respectiv sistemul in care parintii exercita autoritatea parinteasca fata de copii in mod egal. De asemenea, se reglementeaza si modul in care va fi stabilit domiciliul copiilor.

De custodia comuna pot beneficia in primul rand parintii copiilor pentru care se stabilesc masuri, de exemplu in cazul divortului.

La fel de important, custodia comuna se poate stabili si in favoarea parintilor copiilor pentru care s-au dispus masuri in trecut, sub vechea legislatie, atunci cand acestia au fost incredintati unuia dintre parinti.

In practica, custodia comuna inseamna ca deciziile importante legate de copii trebuie luate de ambii parinti, chiar si divortati. Astfel de decizii pot fi cele legate de modalitatile de scolarizare ale copilului, de activitatile extrasoclare pe care acesta ar trebui sa le desfasoare, de iesirile din tara ale copilului, de mutarea intr-o alta localitate ori de administrarea bunurilor copilului.

Dar nu este obligatoriu ca parintii sa beneficieze de custodie comuna. Noul Cod Civil reglementeaza faptul ca, daca exista motive temeinice – precum faptul ca unul din parinti este violent, dependent de droguri, iresponsabil, etc. – se va stabili custodie exclusiva in favoarea unui singur parinte. Intr-o astfel de situatie, unul dintre parinti va lua singur toate deciziile legate de cresterea si educarea copilului, iar celalalt parinte va pastra doar dreptul de vizita si de a veghea la corecta ingrijire a minorului.

Cererile privind stabilirea custodiei copiilor sunt deseori incarcate emotional si au un grad ridicat de complexitate. Societatea noastra are grija sa mentina atentia aspura aspectelor umane, de bun-simt si sa elimine dusmaniile sau antagonismul.

Societatea a acumulat multi ani de experienta, lucrand atat cu mame cat si cu tati pentru solutionarea pe cale amiabila a problemelor de custodia copiilor. Sau, la nevoie, luptand in instanta pentru a le oferi clientilor sansele cele mai bune de reusita. Stim ca fiecare caz este diferit si avem capacitatea de face datele concrete ale cazului sa fie auzite in instanta.

De mai multi ani, avocatii nostri si-au construit o reputatie solida in cazuri dificile legate de custodia copiilor, aparand tatii care solicitau incredintarea copiilor lor. Aceasta experienta deosebita ne ajuta sa concepem strategii persoanlizate pentru fiecare tata in parte pe care il reprezentam, precum si sa avem o perspectiva unica si extrem de utila atunci cand reprezentam o mama.

Dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, Societatea noastra a reprezentat zeci de parinti, obtinand hotarari favorabile de fiecare data, atat in ceea ce priveste cererile de stabilire a custodiei comune la divort, cat si in ceea ce priveste cererile de modificare a custodiei si de stabilire a custodiei comune formulate pentru parintii care sub legislatia anterioara nu beneficiasera de incredintarea copiilor lor. Experienta deosebita acumulata sub legislatia anterioara ne permite sa identificam cu usurinta modalitatile concrete prin care ii putem ajuta pe clientii nostri, astfel incat acestia si copiii lor sa se bucure pe deplin de efectele noilor prevederi.

In paralel, Societatea a reprezentat parinti in mai multe dosare in care am solicitat si s-a dispus stabilirea exercitarii exclusive a autoritatii parintesti in favoarea clientilor nostri.

Despre Custodia Copiilor – Studiu de caz

Problema:
Domnul L doreste sa divorteze. El si sotia sa, doamna L, au 2 copii minori. Societatea noastra a fost solicitata de catre domnul L.

Solutia noastra:
Intrucat domnul si doamna L nu au putut ajunge la o intelegere cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, Societatea noastra a conceput o strategie de caz pentru domnul L, astfel incat sansele acestuia de a obtine custodia copiilor sai sa fie cat mai bune. Domnul L a fost receptiv si, in instanta, s-a probat faptul ca interesul superior al copiilor este de a creste alaturi de tatal lor. Societatea l-a reprezentat pe domnul L in toate fazele procesuale ale litigiului – fond, apel, recurs – solutia de fiecare data fiind de incredintare a minorilor catre acesta.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 5 / 5. Numarul de voturi: 4

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.