In Romania, divortul este pronuntat de catre o instanta de judecata in cele mai multe din cazuri.

Legislatia relevanta in materie este compusa din Noul Cod Civil si din Codul de Procedura Civila.

Societatea noastra a asistat clienti in nenumarate astfel de cazuri, motiv pentru care avem o intelegere deosebita pentru toate problemele delicate si dureroase care se nasc din astfel de procese. Suntem in mod special experimentati in gasirea celor mai eficiente variante pentru finalizarea divortului conform drepturilor si intereselor celor pe care ii reprezentam.

Odata cu divortul, instanta este abilitata sa solutioneze si anumite cereri accesorii, precum revenirea/pastrarea numelui dobandit prin casatorie, atribuirea dreptului de folosinta al locuintei, stabilirea custodiei copiilor minori, stabilirea domiciliului copiilor, pensia de intretinere, programul de vizita, etc.

In plus, noile prevderi ale Codului Civil prevad posibilitatea sotului nevinovat de a obtine despagubiri banesti de la sotul responsabil de destramarea relatiilor familiale.

Exista patru categorii de solutii pentru desfacerea casatoriei in instanta de judecata:
– divortul prin acordul partilor;
– divortul pentru motive temeinice;
– divortul pentru o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani; si
– divortul pentru starea de sanatate care face imposibila continuarea casatoriei.

Divortului prin acordul partilor i-am dedicat o sectiune speciala pe acest site, motiv pentru care vom vorbi aici despre celelalte situatii.

Divortul din motive temeinice se utilizeaza in situatiile in care sotii nu se inteleg cu privire la desfacerea casatoriei. In astfel de cazuri, foarte des intalnite in practica, unul din soti nu doreste sa divorteze sau intentioneaza sa solicite despagubiri de la celalalt sot. Daca instanta de judecata constata culpa exclusiva a unuia din soti in destramarea casniciei, sotul nevinovat poate beneficia de despagubiri.

De asemenea, este uzuala situatia in care, desi ambii soti doresc sa divorteze, existe neintelegeri cu privire la custodia sau domiciliul copiilor minori. In asemenea cazuri, sotii se pot folosi de motivele de divort pentru a arata si faptul ca celalalt sot nu este responsabil fata de copii.

In general, motive temenice pentru desfacerea casatoriei sunt considerate infidelitatea, violentele, abuzul de alcool sau droguri, precum si neintelegerile si certurile grave.

Divortul pentru o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani este aplicabil atunci cand sotii nu mai convietuiesc impreuna de cel putin 2 ani. In aceasta varianta, se cere ca sotul care cere desfacerea casatoriei sa faca dovada in instanta a despartirii pentru cel putin aceasta perioada de timp.

Divortul pentru starea de sanatate care face imposibila continuarea casatoriei este o varianta disponibila doar pentru sotul care sufera de respectiva stare de sanatate. Asadar, celalalt sot nu poate solicita desfacerea casatoriei pentru acest motiv.

Servicii juridice complete

Avand o experienta de sute de dosare in astfel de dosare, Societatea noastra va va ajuta pe intregul parcurs al procedurii, de la consultanta initiala si pana la finalizarea divortului.

Divort in instanta – Studiu de caz

Problema:
Doamna M doreste sa divorteze de sotul sau, domnul M, intrucat acesta nu contribuie financiar la intretinerea familiei si desfasoara o relatie extraconjugala. Sotii au un copil in varsta de 8 ani, doamna M dorind custodia acestuia. Doamna M relateaza ca i-a comunicat sotului decizia sa de a divorta, dar acesta o ignora si o acuza pe ea de destramarea relatiilor de familie.

Solutia noastra:
Societatea noastra a redactat si a depus in instanta cererea de divort prin care doamna M a solicitat desfacerea casatoriei de sotul sau din vina exclusiva a acestuia, stabilirea masurilor cu privire la copilul rezultat din casatorie si revenirea la numele purtat anterior, respectiv acela de A. In instanta, domnul M a sustinut ca si el doreste divortul, insa intreaga vina apartine sotie sale. Reprezentantii nostri au administrat probe in fata instantei, confirmand veridicitatea celor afirmate prin cererea de chemare in judecata, astfel incat cererea noastra a fost admisa si divortul a fost pronuntat din vina domnului M.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 5 / 5. Numarul de voturi: 3

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.