In toate procesele in care urmeaza sa decida cu privire la situatia unor copii minori, instantele de judecata sunt obligate sa aiba in vedere interesul superior al acestora. Pentru determinarea interesului superior, instanta de judecata este obligata sa asculte punctul de vedere al Autoritatii Tutelare si, daca copiii au peste 10 ani, este obligata sa aiba in vedere si parerea lor. Acesta din urma procedura este numita deseori ascultarea copiilor minori sau audierea minorilor.

Ascultarea copiilor minori se efectueaza de catre instanta de judecata intr-o incapere speciala numita camera de consiliu. In practica, aceasta camera este biroul judecatorului. Pentru a nu intimida copiii, judecatorul este imbracat in haine obisnuite, nu foloseste roba neagra si discuta liber, fara formalism, cu cei mici. Daca considera necesar, judecatorul poate solicita si prezenta unui psiholog, cu toate ca in practica acest lucru se intampla mai rar.

Intrebarile judecatorului si discutiile cu minorii vizeaza rareori direct fondul problemei (custodia copiilor, programul de vizita, etc.). In schimb, judecatorul incearca sa-si faca o parere cu privire la modul in care sunt crescuti si educati copiii, cu privire la gradul de afectiune pe care il au pentru fiecare parinte, s.a.m.d.

Daca judecatorul considera ca minorii au gradul de maturitate necesar, ii poate intreba direct pe acestia despre problematica litigiului, de exemplu cu care din parinti ar dori sa locuiasca sau daca vor sa mearga in vizita la unul din parinti pe perioada verii. Toate raspunsurile primite sunt analizate in functie de capacitatea de intelegere a copilului si sunt notate in cuprinsul unui proces-verbal.

In conformitate cu legislatia in vigoare, judecatorul, daca considera necesar, nu are nicio interdictie in a asculta si copiii cu varsta mai mica de 10 ani.

Ascultarea copiilor este cu siguranta momentul cel mai riscant al procesului din punct de vedere al sanselor de a traumatiza copiii.

Insa, nu instanta de judeca este posibilul factor cauzator al unei suferinte, ci chiar parintii copiilor. Deseori, din dorinta de a face orice pentru a castiga procesul, unii parinti isi manipuleaza copiii si incearca sa-l discrediteze in ochii acestora pe celalat parinte. Cei mici sunt supusi unor presiuni fantastice, fara a avea dezvoltarea emotionala de a le face fata.

Din aceste considerente, Societatea noastra isi sfatuieste clientii sa nu recurga la manipularea copiilor si sa nu incerce sa ii influenteze in vederea obtinerii unui rezultat “pozitiv” la audiere. Daca instanta a decis ascultarea minorilor, reprezentantii nostri vor lucra alaturi de clienti pentru a-i ajuta sa ii pregateasca pe copii si sa le explice despre ce este vorba, astfel incat experienta celor mici sa fie una normala si lipsita de evenimente negative.

Ascultarea copiilor minori – Studiu de caz

Problema:
In cursul procesului de divort dintre sotii G, instanta de judecata a decis audierea minorilor F si E, in varsta de 8 si, respeciv, 6 ani. Domnul G, clientul nostru si parintele cu care copiii locuiau, ne-a solicitat sfatul cu privire la pregatirea copiilor pentru ascultare.

Solutia noastra:
Pentru a se asigura ca nu vor exista incidente neplacute la audierea unor copii atat de mici, reprezentantii nostri au solicitat instantei si au obtinut realizarea procedurii in prezenta unui psiholog din partea DGASPC Sector 4. Pentru pregatirea copiilor, reprezentantii nostri au organizat o intalnire informala cu domanul G si cu cei doi copii. La intalnire, copiilor le-a fost explicata procedura, de ce este necesara si ce se va intampla efectiv, toate acestea folosindu-se un limbaj adecvat puterii de intelegere a acestora. Audierea a decurs fara incidente.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 5 / 5. Numarul de voturi: 1

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.