Prin modificarea custodiei se intelege o procedura prin care se doreste modificarea masurii incredintarii minorului catra unul din parinti si inlocuirea acesteia cu sistemul custodiei comune. Mai exact, daca parintelui A i-a fost incredintat copilul in temeiul vechii legislatii, parintele B poate cere intr-un nou proces stabilirea custodiei comune.
Modificarea custodiei poate fi solicitata oricand, chiar si imediat dupa ramanerea definitiva a hotararii initiale. Pentru admiterea unei cereri de modificare a custodiei, solicitantul va trebui sa probeze in principal ca s-au modificat conditiile de fapt de la momentul incredintarii, precum si in subsidiar faptul ca este in interesul copilului sa creasca si sa fie educat si de catre el. Este important de retinut ca simpla modificare a legislatiei (trecerea de la sistemul incredintarii la sistemul custodiei comune) nu este in sine motiv de admitere a unei cereri de modificarea custodiei.
Procesele privind modificarea custodiei copiilor se numara printre cele mai complexe tipuri de procese de dreptul familiei. De cele mai multe ori, in paralel cu desfasurarea procedurilor juridice, clientii nostri ne solicita in mod repetat pentru sfaturi cu privire la rezolvarea problemelor de ordin moral si social care decurg, inevitabil, din aceste litigii. Ca atare, litigiile de acest fel sunt tratate cu profesionalism si cu o atentie extraordinara.
Sub imperiul legislatiei anterioare, Societatea noastra acumulase deja o vasta experienta in astfel de cazuri, cu toate ca la nivel national dosarele de modificarea custodiei erau rar intalnite. In paralel, am reusit sa obtinem pentru clientii nostri si modificari ale programului initial de relatii personale care sa valorifice noile drepturi de care beneficiaza acestia.
Despre modificarea custodiei – Studiu de caz
Problema:
Fetita A, in varsta de 3 ani, a fost incredintata odata cu divortul parintilor mamei sale in baza legislatiei anterioare Noului Cod Civil. Procesul s-a finalizat in luna august 2011. In luna noiembrie 2011, am fost contactati de domnul H, tatal fetitei, pentru o consultanta in problema custodiei comune.
Solutia noastra:
Fetita A a fost incredintata mamei sale pentru ca la momentul divortului legea nu includea varianta custodiei comune. In luna noiembrie insa, dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil, tatal putea beneficia de custodie comuna, ceea ce ar fi insemnat o implcare superioara in viata si existenta copilului sau. Societatea noastra l-a reprezentat in instanta pe domnul H si a obtinut inlocuirea masurii incredintarii cu stabilirea custodiei comune, precum si o largire considerabila a programului de relatii personale.