Olac Becheanu Societate Civila de Avocati Bucuresti
Acasa // Divort //
 
 Noul Cod Civil

Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011. Iata principalele noutati si modificari din domeniul dreptului familiei:

:: Despagubiri la divort:: Logodna:: Locuinta familiala:: Regimul matrimonial:: Cusodia comuna

 Domenii de Expertiza
+ Divort
:: Despre Divort:: Divort in instanta:: Divort prin acord:: Divort cu copii minori :: Divortul romanilor din strainatate :: Persoane cu nationalitati diferite :: Dreptul de folosinta la divort :: Drepturile mamei si tatalui
+ Custodia Copiilor
:: Despre Custodia Copiilor :: Pensia de intretinere :: Programul de vizita :: Ascultarea copiilor minori :: Stabilirea domiciliului :: Chestiuni de crestere si educare
+ Modificarea Custodiei
:: Despre modificarea custodiei
+ Partajul Bunurilor Comune
:: Despre Partaj :: Partajul inteligent financiar :: Tranzactia judiciara :: Stabilirea regimului matrimonial
+ Cazuri Internationale
:: Rapire Internationala de Copii :: CEDO:: Recunoastere hotarari
+ Conflicte de Paternitate
:: Tagada de paternitate :: Contestarea recunoasterii:: Stabilirea paternitatii

 Misiune si Valori

"Fie ca este vorba de divort, custodia copiilor sau partaj judiciar, cel mai important instrument pe care il oferim clientilor nostri este controlul asupra situatiei in care se afla."


"Increderea reprezinta principalul temei al relatiei client-avocat. Suntem constienti de impactul muncii noastre asupra celor pe care ii reprezentam si oferim angajamentelor asumate intreaga noastra atentie si pricepere."


  Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
  Baroul Bucuresti
  "Olac, Becheanu" Societate Civila de Avocati
  Toate Drepturile Rezervate © 2000 - 2016
 Dreptul de folosinta la divort

Odata cu divortul, instanta de judecata poate solutiona si anumite cereri accesorii, printre care si atribuirea dreptului de folosinta a imobilelor (apartamente, casa, etc.) in care sotii au locuit impreuna.

Problema dreptului de folosinta se poate pune atunci cand:
1) sotii au inchiriat impreuna un imobil si au locuit impreuna in acesta; sau
2) unul din soti beneficiaza de o locuinta de serviciu in care au locuit ambii soti; sau
3) sotii detin in proprietate un imobil in care locuiesc impreuna; sau
4) unul din soti detine un imobil in care locuiesc ambii soti.


Divort

In asemenea situatii, instantele de judecata sunt singurele competente sa decida, in temeiul prevederilor Noului Cod Civil, care din cei doi soti va avea dreptul sa foloseasca respectivul imobil si dupa desfacerea casatoriei.

In primele doua cazuri, pentru ca imobilul nu se afla in proprietatea sotilor, nu se cere sa existe pe rolul instantelor si o cerere de partaj a bunurilor comune, iar judecatorul va atribui bunul in functie de probatoriul de la dosar.

In al trei-lea caz, des intalnit in practica, pentru ca judecatorul sa atribuie folosinta unui bun al carui proprietar sunt ambii soti (de exemplu, un apartament cumparat in timpul casatoriei), se cere, in conditiile prevederilor Noului Cod Civil, existenta unei actiuni de partaj pe rolul instantei. Asa fiind, folosinta se va atribui doar temporar, pana la finalizarea partajului.

In ultimul caz, de asemenea foarte des intalnit, in care unul din soti detine singur un bun in care locuieste si celalat sot, instanta poate fi solicitata sa-l evacueze pe sotul neproprietar din respectivul imobil. In acest caz, nu se cere existenta pe rolul instantei a partajului.

In astfel de situatii, Societatea noastra isi reprezinta clientii si administreaza probe in instanta pentru dovedirea existentei unor motive serioase de atribuire a folosintei, avand in vedere noile dispozitii ale Codului Civil.


Dreptul de folosinta la divort - Studiu de caz

Problema:
Doamna E-S locuieste cu sotul ei, domnul E-S, intr-un apartament pe care l-a mostenit de la mama sa. Domnul E-S a solicitat divortul si revenirea sa si a sotiei sale la numele anterior, respectiv de S si E. Doamna E-S ne-a solicitat sa o asistam, dorind sa obtina divortul si, in plus, partajul apartamentului in care locuiau sotii.

Solutia noastra:
Fiind o mostenire si neavand relevanta faptul ca decesul mamei s-a produs in timpul casatoriei, apartamentul apartine in exclusivitate doamnei E-S si, deci, nu se pune problemea partajarii acestuia. In schimb, Societatea noastra a solicitat in instanta constatarea faptului ca, prin divort, dreptul locativ al domnului E-S inceteaza, precum si evacuarea acestuia.


 Parerea clientilor nostri

"Reprezentantii Societatea au tratat cazul meu cu foarte multa atentie si discretie si au fost promti la fiecare solicitare venita din partea mea. Nu au fost intrebari la care sa nu primesc raspuns. Reprezentantii acestui Cabinet au colaborat excelent cu mine pentru gasirea celor mai bune variante in vederea solutionarii divortului meu.

Un divort nu este un lucru simplu sau usor. Dar cand acest lucru se intampla, este bine sa aveti de partea dvs. avocati profesionisti care sa nu uite in primul sa fie oameni si sa va reprezinte in instanta cu profesionalism si prestanta."

Alina S., mama unei fetite si a unui baietel.
Caz: divort si custodia copiilori.

Mai ai alte intrebari? Contacteaza-ne acum.

 Programari

divort logo

Telefon: 0722 234 576
Fax: 021 231 61 42

E-mail:
office@biroudeavocatura.ro
Orar:
Luni-Joi 09 - 18
Vineri 09 - 16

 
 

 Pentru orice fel de intrebari sau daca doriti sa ne contactati direct, va rugam sa ne sunati la:
(004)0722 234 576 sau pe fax la (004)021 231 61 42
Bucuresti


prima pagina

termeni de utilizare

contact