Olac Becheanu Societate Civila de Avocati Bucuresti
Acasa // Custodia Copiilor//
 
 Noul Cod Civil

Noul Cod Civil a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011. Iata principalele noutati si modificari din domeniul dreptului familiei:

:: Despagubiri la divort:: Logodna:: Locuinta familiala:: Regimul matrimonial:: Cusodia comuna

 Domenii de Expertiza
+ Divort
:: Despre Divort:: Divort in instanta:: Divort prin acord:: Divort cu copii minori :: Divortul romanilor din strainatate :: Persoane cu nationalitati diferite :: Dreptul de folosinta la divort :: Drepturile mamei si tatalui
+ Custodia Copiilor
:: Despre Custodia Copiilor :: Pensia de intretinere :: Programul de vizita :: Ascultarea copiilor minori :: Stabilirea domiciliului :: Chestiuni de crestere si educare
+ Modificarea Custodiei
:: Despre modificarea custodiei
+ Partajul Bunurilor Comune
:: Despre Partaj :: Partajul inteligent financiar :: Tranzactia judiciara :: Stabilirea regimului matrimonial
+ Cazuri Internationale
:: Rapire Internationala de Copii :: CEDO:: Recunoastere hotarari
+ Conflicte de Paternitate
:: Tagada de paternitate :: Contestarea recunoasterii:: Stabilirea paternitatii

 Misiune si Valori

"Fie ca este vorba de divort, custodia copiilor sau partaj judiciar, cel mai important instrument pe care il oferim clientilor nostri este controlul asupra situatiei in care se afla."


"Increderea reprezinta principalul temei al relatiei client-avocat. Suntem constienti de impactul muncii noastre asupra celor pe care ii reprezentam si oferim angajamentelor asumate intreaga noastra atentie si pricepere."


  Uniunea Nationala a Barourilor din Romania
  Baroul Bucuresti
  "Olac, Becheanu" Societate Civila de Avocati
  Toate Drepturile Rezervate © 2000 - 2016
 Ascultarea copiilor minori

In toate procesele in care urmeaza sa decida cu privire la situatia unor copii minori, instantele de judecata sunt obligate sa aiba in vedere interesul superior al acestora. Pentru determinarea interesului superior, instanta de judecata este obligata sa asculte punctul de vedere al Autoritatii Tutelare si, daca copiii au peste 10 ani, este obligata sa aiba in vedere si parerea lor. Acesta din urma procedura este numita deseori ascultarea copiilor minori sau audierea minorilor.

Ascultarea copiilor minori se efectueaza de catre instanta de judecata intr-o incapere speciala numita camera de consiliu. In practica, aceasta camera este biroul judecatorului. Pentru a nu intimida copiii, judecatorul este imbracat in haine obisnuite, nu foloseste roba neagra si discuta liber, fara formalism, cu cei mici. Daca considera necesar, judecatorul poate solicita si prezenta unui psiholog, cu toate ca in practica acest lucru se intampla mai rar.


Divort

Intrebarile judecatorului si discutiile cu minorii vizeaza rareori direct fondul problemei (custodia copiilor, programul de vizita, etc.). In schimb, judecatorul incearca sa-si faca o parere cu privire la modul in care sunt crescuti si educati copiii, cu privire la gradul de afectiune pe care il au pentru fiecare parinte, s.a.m.d.

Daca judecatorul considera ca minorii au gradul de maturitate necesar, ii poate intreba direct pe acestia despre problematica litigiului, de exemplu cu care din parinti ar dori sa locuiasca sau daca vor sa mearga in vizita la unul din parinti pe perioada verii. Toate raspunsurile primite sunt analizate in functie de capacitatea de intelegere a copilului si sunt notate in cuprinsul unui proces-verbal.

In conformitate cu legislatia in vigoare, judecatorul, daca considera necesar, nu are nicio interdictie in a asculta si copiii cu varsta mai mica de 10 ani.


Ascultarea copiilor este cu siguranta momentul cel mai riscant al procesului din punct de vedere al sanselor de a traumatiza copiii.

Insa, nu instanta de judeca este posibilul factor cauzator al unei suferinte, ci chiar parintii copiilor. Deseori, din dorinta de a face orice pentru a castiga procesul, unii parinti isi manipuleaza copiii si incearca sa-l discrediteze in ochii acestora pe celalat parinte. Cei mici sunt supusi unor presiuni fantastice, fara a avea dezvoltarea emotionala de a le face fata.

Din aceste considerente, Societatea noastra isi sfatuieste clientii sa nu recurga la manipularea copiilor si sa nu incerce sa ii influenteze in vederea obtinerii unui rezultat "pozitiv" la audiere. Daca instanta a decis ascultarea minorilor, reprezentantii nostri vor lucra alaturi de clienti pentru a-i ajuta sa ii pregateasca pe copii si sa le explice despre ce este vorba, astfel incat experienta celor mici sa fie una normala si lipsita de evenimente negative.


Ascultarea copiilor minori - Studiu de caz

Problema:
In cursul procesului de divort dintre sotii G, instanta de judecata a decis audierea minorilor F si E, in varsta de 8 si, respeciv, 6 ani. Domnul G, clientul nostru si parintele cu care copiii locuiau, ne-a solicitat sfatul cu privire la pregatirea copiilor pentru ascultare.

Solutia noastra:
Pentru a se asigura ca nu vor exista incidente neplacute la audierea unor copii atat de mici, reprezentantii nostri au solicitat instantei si au obtinut realizarea procedurii in prezenta unui psiholog din partea DGASPC Sector 4. Pentru pregatirea copiilor, reprezentantii nostri au organizat o intalnire informala cu domanul G si cu cei doi copii. La intalnire, copiilor le-a fost explicata procedura, de ce este necesara si ce se va intampla efectiv, toate acestea folosindu-se un limbaj adecvat puterii de intelegere a acestora. Audierea a decurs fara incidente.


 Parerea clientilor nostri

"Informatiile juridice oferite de reprezentantii Societatii au fost de cea mai inalta clasa, iar asistenta in fata instantei de judecata a fost una de exceptie. In urma experientei mele, vreau sa transmit potentialilor clienti sa aiba foarte mare incredere in Societatea Diana-Iulia Olac. Eu sunt foarte multumit de derularea si finalizarea actiunii mele. Nu m-am asteptat sa intalnesc asemenea profesionalism din partea unui cabinet de avocatura. In cazul nefericit in care aveti nevoie de un profesionist in probleme de divort si incredintare/modificarea custodiei apelati cu incredere la acest cabinet."

Nume Privat, tatal unui baietel.
Caz: divort si custodia copiilor.

Mai ai alte intrebari? Contacteaza-ne acum.

 Programari

divort logo

Telefon: 0722 234 576
Fax: 021 231 61 42

E-mail:
office@biroudeavocatura.ro
Orar:
Luni-Joi 09 - 18
Vineri 09 - 16

 
 

 Pentru orice fel de intrebari sau daca doriti sa ne contactati direct, va rugam sa ne sunati la:
(004)0722 234 576 sau pe fax la (004)021 231 61 42
Bucuresti


prima pagina

termeni de utilizare

contact