Odata cu divortul, instanta de judecata poate solutiona si anumite cereri accesorii, printre care si atribuirea dreptului de folosinta a imobilelor (apartamente, casa, etc.) in care sotii au locuit impreuna.

Problema dreptului de folosinta se poate pune atunci cand:
1) sotii au inchiriat impreuna un imobil si au locuit impreuna in acesta; sau
2) unul din soti beneficiaza de o locuinta de serviciu in care au locuit ambii soti; sau
3) sotii detin in proprietate un imobil in care locuiesc impreuna; sau
4) unul din soti detine un imobil in care locuiesc ambii soti.

In asemenea situatii, instantele de judecata sunt singurele competente sa decida, in temeiul prevederilor Noului Cod Civil, care din cei doi soti va avea dreptul sa foloseasca respectivul imobil si dupa desfacerea casatoriei.

In primele doua cazuri, pentru ca imobilul nu se afla in proprietatea sotilor, nu se cere sa existe pe rolul instantelor si o cerere de partaj a bunurilor comune, iar judecatorul va atribui bunul in functie de probatoriul de la dosar.

In al trei-lea caz, des intalnit in practica, pentru ca judecatorul sa atribuie folosinta unui bun al carui proprietar sunt ambii soti (de exemplu, un apartament cumparat in timpul casatoriei), se cere, in conditiile prevederilor Noului Cod Civil, existenta unei actiuni de partaj pe rolul instantei. Asa fiind, folosinta se va atribui doar temporar, pana la finalizarea partajului.

In ultimul caz, de asemenea foarte des intalnit, in care unul din soti detine singur un bun in care locuieste si celalat sot, instanta poate fi solicitata sa-l evacueze pe sotul neproprietar din respectivul imobil. In acest caz, nu se cere existenta pe rolul instantei a partajului.

In astfel de situatii, Societatea noastra isi reprezinta clientii si administreaza probe in instanta pentru dovedirea existentei unor motive serioase de atribuire a folosintei, avand in vedere noile dispozitii ale Codului Civil. Avem o larga exprienta in chestiuni de acest tip si ne reprezentam clientii pe intreaga durata a procedurilor.

Dreptul de folosinta la divort – Studiu de caz

Problema:
Doamna E-S locuieste cu sotul ei, domnul E-S, intr-un apartament pe care l-a mostenit de la mama sa. Domnul E-S a solicitat divortul si revenirea sa si a sotiei sale la numele anterior, respectiv de S si E. Doamna E-S ne-a solicitat sa o asistam, dorind sa obtina divortul si, in plus, partajul apartamentului in care locuiau sotii.

Solutia noastra:
Fiind o mostenire si neavand relevanta faptul ca decesul mamei s-a produs in timpul casatoriei, apartamentul apartine in exclusivitate doamnei E-S si, deci, nu se pune problemea partajarii acestuia. In schimb, Societatea noastra a solicitat in instanta constatarea faptului ca, prin divort, dreptul locativ al domnului E-S inceteaza, precum si evacuarea acestuia.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 5 / 5. Numarul de voturi: 2

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.