Ordinul de Protectie reprezinta o procedura de instanta prin care se urmareste protejarea victimei unor violente in familie. De regula, astfel de situatii se nasc si se solutioneaza in paralel cu procedurile de divort sau de stabilire a custodiei copiilor.
Admiterea unei astfel de proceduri are drept efect stabilirea unor interdictii pentru fapturior: obligatia de a pastra o distanta minima fata de victima sau fata de locuinta acesteia si/sau locul de munca; evacuarea din imobilul pe care partile il ocupa impreuna; obligarea de a parcurge consiliere psihologica pentru faptuior; s.a.m.d.
Specific acestei proceduri este rapiditatea cu care se solutioneaza: cererile de ordin de protectie se judeca in decurs de 72 de ore de la data depunerii cererii de emitere a unui astfel de ordin.
Avocatii Societatii noastre au reprezentat clienti in zeci de dosare de ordin de protectie. Rapiditatea cu care se desfasoara aceste proceduri presupune abordarea acestor dosare cu maxima coordonare, spontaneitate si experienta in gasirea celor mai bune solutii intr-un timp extrem de scurt, precum si cunostinte de drept ireprosabile.
Ordin de Protectie – Studiu de caz
Problema:
Domnul P a fost chemat in judecata pe motiv ca ar fi violentat-o pe sotia sa si pe copilul minor al partilor, cu solicitarea de a se institui impotriva sa un ordin de protectie.
Solutia noastra:
In doar 24h – durata de la data la care domnul P a fost citat si pana in ziua termenului de judecata in care solicitarea de emitere a ordinului de protectie a fost judecata – avocatii Societatii noastre au reusit sa stranga dovezile si sa le prezinte in instanta din a rezultat nevinovatia clientului nostru, precum si faptul ca intregul demers al sotiei domnului M era in realitate acela de indepartare a tatalui din viata copilului partilor. Cererea de emitere a ordinului de protectie a fost respinsa.