In conformitate cu legislatia romana si cea europeana, copiii au dreptul de a pastra legaturi directe cu toate persoanele cu care au stabilit o relatie de afectiune.

Prima dintre aceste persoane este, evident, parintele care nu locuieste cu copiii ca urmare a divortului. Aceste legaturi persoanale pot fi stabilite prin buna intelegere dintre parinti sau, in lipsa acordului, de catre instanta de judecata sub forma unui program de vizita (numit si program de relatii personale).

Pe langa a fi un drept al copilului, relatiile personale reprezinta si un drept al parintelui care nu locuieste cu copiii, intrucat acesta beneficiaza de autoritate parinteasca (in caz de custodie comuna) sau, cel putin, are posibilitatea de a veghea la modul in care cei mici sunt crescuti si educati (in caz de custodie exclusiva).

Insa, nu este nevoie ca situatia minorilor (custodia acestora) sa fie definitiv transata pentru solicitarea unui program de vizita. Acesta poate fi solicitat si atunci cand parintii se afla intr-un proces de divort in derulare sau atunci cand pur si simplu minorul este impiedicat sa aiba relatii persoanale cu unul din parinti.

Este posibil ca si bunicii sau alte rude ale minorilor sa fie interesate in solicitarea unui program de vizita, pentru ca, desi mai rar intalnita in practica, situatia este expres prevazuta de Noul Cod Civil.

In mod ideal, programul de vizita urmeaza sa-si produca efectele mult timp in viitor, de regula pana la majoratul copiilor.

De accea, programul de vizita trebuie atent formulat si sustinut in instanta, in asa fel incat sa anticipeze evolutia copilului, nevoile sale, cat si posibilitatile efective ale solicitantului de a-l respecta. In caz contrar, acesta poate provoca mai mult rau decat bine prin adancirea animozitatilor dintre parinti si afectarea copilului. Pentru a evita consecinte neplacute, Societatea noastra lucreaza activ cu clientii sai, oferindu-le sfaturi si solutii concrete, astfel incat programul de vizita obtinut sa fie eficient in practica pentru multi ani.

Este de subliniat si faptul ca, in paralel cu posibilitatea parintilor care nu au beneficiat sub vechea legislatie de incredintarea copiilor lor de a solicita cu succes stabilirea custodiei comune, acesti parinti pot beneficia si de un program nou de relatii personale, mai extins decat cel initial, Societatea noastra avand o bogata experienta in astfel de cauze.

Programul de relatii personale reprezinta si un instrument juridic si practic indispensabil pentru acei parinti care doresc sa ramana cat mai implicati in viata copiilor lor, desi locuinta copiilor nu a fost stabilita la domiciliul lor.

De asemenea, in majoritatea cazurilor, printr-un program de vizita amplu, care sa includa zile din timpul fiecarei saptamani, week-end-uri, vacante si sarbatori, adaptarea copilului la situatia in care parintii sai nu mai locuiesc impreuna este mult mai facilitata.

In toate aceste tipuri de situatii, Societatea noastra are o ampla experienta si cazuistica proprie, fiind in masura sa isi sfatuiasca clientii cu privire la solutiile cele mai bune de urmat, precum si sa ii reprezinte cu succes in instanta de judecata.

Program de vizita – Studiu de caz

Problema:
Doamna si domnul C au divortat, iar minorul V a fost incredintat mamei. In momentul divortului, parintii colaborau in ceea ce-l priveste pe minor, astfel incat nu s-a solicitat stabilirea unui program de vizita. Ulterior, relatia dintre parinti s-a deteriorat si domnului C i-a fost interzis sa-si mai vada copilul. Domnul C ne-a solicitat ajutorul in aceasta problema.

Solutia noastra:
De la domnul C, Societatea noastra a colectat date cu privire la ocupatia acestuia, la programul de munca, la activitatile sale de zi cu zi, etc., precum si cu privire la copil si programul sau zilnic. Analizand toate informatiile, l-am sfatuit pe domnul C cu privire la solicitarea unui program de vizitare care sa respecte atat posibilitatile sale practice de a petrece timp alaturi de copil, cat si programul acestuia din urma. Programul propus de noi a fost solicitat in instanta si, dupa doua termene de judecata, a fost admis integral.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 5 / 5. Numarul de voturi: 1

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.