Rapirea Internationala a Copilului (RIC) apare atunci cand un parinte sau un tutore pleaca cu copilul din statul acestuia de resedinta obisnuita cu intentia de a-l muta definitiv intr-un alt stat, fara acordul celuilalt parinte sau incuviintarea unei autoritati. RIC apare si atunci cand un parinte il retine pe copil fara acordul celuilalt parinte pe teritoriul altui stat decat cel de resedinta obisnuita al copilului.

RIC este o situatie dificila si complexa care implica intotdeauna un nivel ridicat de stres si incertitudine. Din pacate, aceste situatii nu sunt deloc neobisnuite. In fiecare an, zeci de copii sunt luati si tinuti in mod nelegal in Romania de catre unul dintre parinti lor.

Prin natura sa, RIC necesita consiliere si reprezentare din partea unui avocat specializat si cu bogata experienta practi

ca. Intrucat, in cadrul unui astfel de litigiu, se pun in discutie conventii supra-nationale, regulamente europene, legislatie romaneasca, cazuistica foarta ampla a CEDO, cazuistica foarte ampla a Curtii de Justitie a Uniunii Europene si o situatie de fapt mereu foarte stufoasa, parintii implicati in cauzele de rapire internationala de copii trebuie sa beneficieze de avocati bine pregatiti in acest domeniu punctual.

Suntem singura casa de avocatura din Romania specializata pe probleme de Rapire Internationala a Copiilor.Olac Becheanu SCA

Avem o rata de succes remarcabila in acest domeniu: 95% hotarari favorabile in dosarele in care am fost contactati dupa ajungerea in Romania a copilului si de 100% in dosarele in care am fost contactati anterior plecarii copilului din tara sa de resedinta obisnuita.

Avocatii nostri, Diana-Iulia Olac si Tudor Becheanu, se ocupa in mod constant de astfel de cauze din anul 2008, reprezentand zeci de clienti de-al lungul anilor.

De asemenea, ne-am specializat in cazuri de divort international si custodie, dobandind astfel cunostinte amanuntite privind dreptul international si al familiei in Uniunea Europeana, cunostinte fara de care nu poate fi conceputa o strategie coerenta pentru RIC.

Prin urmare, avem o intelegere unica a procesului juridic, a implicatiilor emotionale si a mizelor ridicate pe care acest tip de situatie le are pentru toate partile implicate.

 • Crezi ca celalalt parinte planuieste sa il mute definitiv pe copil in Romania.

 • Copilul tau a fost dus sau este tinut fara acordul tau in Romania.

 • Copilul tau a fost rapit si vrei sa afli daca se afla in Romania.

Servicii suplimentare:

Cazurile de Rapire Internationala de Copii implica deseori si alte dosare de instanta conexe pe care le demareaza parintele rapitor in Romania cu scopul de a-si securiza situatia legala, ca o modalitate de aparare impotriva unei cereri RIC.

In astfel de situatii, avocatii nostri va pot ajuta cu asistenta in doare dosarele, pentru ca este fundamental important pentru sansele de reusita ale RIC sa existe o strategie unitara de abordare a cauzelor conexe.

Intr-un caz de Rapire Internationala de Copii, fiecare dintre clientii nostri va beneficia de un nivel ridicat de expertiza, o strategie personalizata si creativa, o comunicare deschisa cu avocatul si un suport juridic complet.

Credem si suntem mandri de faptul ca, pe langa istoricul si experienta noastra, relatia excelenta cu clientii nostri din acest domeniu reprezinta principalul argument de a lucra cu noi.

Serviciile noastre in cazuri de Rapire Internationala de Copii sunt complete: de la consultanta on-line si pana la reprezentare in instanta si punerea in executare a hotararilor de reintoarcere a copilului.

 1. Pentru noi, fiecare caz incepe cu o evaluare a situatiei de fapt. Va trebui sa cunoastem toate informatiile relevante legate de cine, unde si cand. Aceasta consultanta are loc prin e-mail si este gratuita.
 2. Dupa ce am inteles pe deplin situatia in care te gasesti, vom stabili care sunt cele mai bune solutii de urmat. Acest pas dureaza de regula 2-3 zile. Daca accepti sa lucrezi alaturi de noi, toate documentele necesare pot fi trimise si semnate prin e-mail.
 3. Onorariile noastre intr-un dosar RIC sunt stabilite in functie de specificul situatiei si va vor fi explicate in clar de la inceput. De exemplu, va exista un onorariu fix pentru formularea si inregistrarea cererii de chemare in judecata si un onorariu fix pentru asistenta si reprezentarea la fiecare termen de judecata.

Informatii suplimentare despre RIC in Romania

Chiar daca fiecare situatie este unica, cazurile de Rapire Internationala a Copiilor au si multe in comun:

 1. Timpul de reactie este esential: trebuie sa actionati rapid pentru a demara procedurile necesare in cel mai scurt timp posibil. Cu cat asteptati mai mult, cu atat mai greu devine sa obtineti o solutionare favorabila.
 2. Procedura legala este in 2 pasi: judecarea efectiva in instanta si, apoi, punerea in aplicare/executare a hotararii judecatoresti.
 3. Procedura de RIC poate sa inceapa apeland la autoritatile din statul de resedinta obisnuita a copilului, care vor solicita autoritatilor romane sa va reprezinte in instanta printr-un avocat din oficiu; principalul avantaj aici este costul redus, dar exista si un dezavantaj major: durata procedurii va fi foarte lunga.
 4. Alternativ, puteti sa angajati direct un avocat in Romania care sa demareze procedura imediat; aceasta optiune este mai costisitoare, insa este mult mai rapida si este, in general, procedura pe care o recomandam.
 5. In timpul judecarii RIC, este uzual sa fie implicate multe autoritati publice specializate: instanta care pronunta hotararea este specializata in astfel de cauze; dosarul se judeca cu participarea unui procuror care reprezinta interesele Statului Roman, nu ale parintilor; un executor judecatoresc, care va realiza procedura de punere in aplicare a hotararii judecatoresti; reprezentantii serviciilor sociale, care vor evalua din punct de vedere social si locativ situatia copilului in Romania. Managmentul acestei situatii este, asadar, extrem de complicat, mai ales atunci cand incercati sa va ocupati de toate acestea din strainatate sau prin intermediul unui avocat din oficiu. Acesta este inca un motiv pentru care recomandam intotdeauna apelarea la un avocat specializat.
 6. Recomandam sa va vizitati copilul in Romania pe parcursul procedurii, daca acest lucru este posibil. Astfel de vizite cresc sansele unei solutionari favorabile a dosarului, mai ales in faza de executare silita.
 7. De regula, durata de solutionare a unui astfel de dosar este de aprox. 6 luni de la inregistrarea cererii. In anumite conditii, este posibil ca surata sa dureze doar 1-2 luni.

Rapire internationala de copii – Studiu de caz

Problema:
Domnul A, sotia sa si copilul lor in varsta de 3 ani, D, locuiesc in Franta. Doamna A si baiatul D au plecat in Romania pentru o vacanta de doua saptamani cu consimtamantul domnului A. Doamana A a refuzat sa se mai intoraca in Franta si s-a stabilit definitiv in Romania. Domnul A ne-a solicitat ajutorul.

Solutia noastra:
Procedura aplicabila in acest caz este cea de rapire internationala de copii, intrucat, desi domnul A a fost de acord cu iesirea din tara a baiatului sau, neintoarcerea sa in Franta si stabilirea in Romania s-au facut fara acordul sau. Societatea noastra l-a asistat pe domnul A in toate fazele procesuale ale procedurii, finalitatea fiind obligarea doamnei A la intoarcerea in Franta a minorului D.

Diana Iulia OlacAv. Diana-Iulia Olac se ocupa direct de asistenta si reprezentarea tuturor clientilor Societatii in dosarele RIC.

Diana este absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, este avocat din anul 2000 si colaboreaza frecvent cu diverse publicatii, avand articole si opinii aparute in principalele ziare din Romania, precum si in mai multe emisiuni TV. Impreuna cu Tudor, este un contributor regulat al uneia dintre cele mai importante reviste online de drept din Romania, juridice.ro.

Diana este in mod deosebit recunoscuta pentru perseverenta in cazuri dificile de RIC si pentru aptitudinile sale de avocat litigant. Clientii nostri din acest domeniu identifica abordarea sa unica ca un factor cheie in rezultatul cazurilor lor.

Cand nu este la birou, Diana isi petrece cea mai mare parte a timpului cu familia si are un interes deosebit pentru filozofie. Ea este de asemenea o buna jucatoare de tenis si o inotatoare excelenta.

Tudor BecheanuDin anul 2013, Av. Tudor Becheanu se ocupa in cadrul Societatii de cauzele conexe RIC, precum punerea in executare a hotararii si dosarele privitoare la divort si custodia copilului pe care parintii implicati intr-un RIC le declanseaza in paralel cu aceasta procedura.

Tudor este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti si al Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, cu specializarea in Diplomatie Internationala. Tudor este apreciat pentru cunostintele aprofundate a dreptului familiei si de dreptul international privat al familiei, precum si pentru experienta sa in litigii de acest tip.

In afara biroului, Tudor isi petrece timp alaturi de familie, este un sustinator al Liverpool FC din copilarie iar in timpul vacantei de iarna, cel mai probabil il veti gasi pe o partie de schi.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 4.8 / 5. Numarul de voturi: 8

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.