1. De ce am nevoie de un avocat specializat?
In procesele de dreptul familiei, fie ca este vorba de divort, de exercitarea autoritatii parintesti, de partaj judiciar sau de rapire internationala de minori, un avocat specializat va poate oferi sfaturi corecte si utile, ajutandu-va sa evitati greseli costisitoare. Atata timp cat litigiile de dreptul familiei includ noi proceduri specifice introduse prin Noul Cod Civil ale caror efecte va pot afecta pentru un timp mai indelungat sau chiar definitiv, este de dorit sa aveti un aparator specializat.
2. Care este experienta in cazuri de divort a Societatii dvs. ?
Societatea noastra reprezinta clienti in toate tipurile de litigii de dreptul familiei, de la procese de divort si pana la cazuri de rapire internationala de copii; in majoritatea dosarelor pe care le instrumentam sunt implicati, direct sau indirect, copii minori. Societatea reprezinta in masura aproape egala clienti femei si barbati.
3. Ati mai avut cazuri similare cu al meu? Cum veti alege strategia de proces adecvata?
Zi de zi ne sunt prezentate probleme noi, pentru care gasim mereu un corespondent in activitatea noastra trecuta. Este probabil ca, indiferent de problema cu care va confruntati, sa fim in masura sa gasim solutia si strategia optima de urmat in realizarea interesului dvs., in conformitate cu normele legale in vigoare.
4. Ca avocat, ce ma sfatuiti sa fac, astfel incat procesul meu sa fie cat mai usor cu putinta?
Orice proces de dreptul familiei, indiferent ca este vorba de un divort sau de o tagada de paternitate, este insotit de o serie de decizii dificile, de o comunicare tensionata cu sotul/sotia/celalalt parinte, de greutati in plan sentimental. Noi ii sfatuim mereu pe clientii nostri sa fie realisti in relatia cu cealalta parte, sa incerce sa aiba o comunicare civilizata cu acestia si sa nu escaladeze artificial conflictele dintre ei. De asemenea, consideram ca este foarte important ca toti clientii sa inteleaga traseul si pasii juridici pe care litigiul ii implica, precum si, in cazul in care exista copii minori, de ce este obligatoriu sa ii fereasca de disputele adultilor, evitand manipularile sentimentale sau influentarea lor.
5. Cat credeti ca poate dura procesul meu?
Estimarea precisa a duratei unui proces de dreptul familiei, indiferent ca este vorba despre un divort, partaj sau oricare alt caz, este, in mare masura, imposibila. Singura estimare care poate fi vreodata oferita unui client este legata de numarul cel mai probabil de termene de judecata (infatisari) necesare pana la finalizarea procesului. Durata in timp efectiva este in stransa legatura cu modul in care instanta de judecata stabileste aceste termene. In medie, un proces de divort in fond dureaza intre 2 – 6 luni de la depunerea cererii de divort.
6. Care este onorariul dvs. pentru a ma reprezenta?
In opinia noastra, in cazuri de divort, de custodie a copiilor sau de partaj judicar, oferirea unui onorariu standardizat – de tipul divort = X lei, divort cu copii = Y lei – este complet neprofesionista. Onorariile noastre sunt stabilite in functie de situatia juridica si de fapt in care se gasesc clientii nostri, precum si in functie de alte elemente. Pe scurt, stabilirea unui onorariu implica cunoasterea in detaliu a cazului respectiv.
7. In caz de urgenta, pot lua legatura cu un avocat al Societatii?
Clientii nostri ne pot contacta telefonic sau pe e-mail oricand in decursul orelor de program si, uneori, chiar si peste aceste limite. In situatii cu totul exceptionale, care impun sfatul si indrumarea noastra neintarziate, putem fi contactati prin SMS oricand, Societatea noastra urmand a va raspunde in cel mai scurt timp posibil.
8. Ce puteti sa-mi spuneti despre rezultatul procesului meu?
Toate cazurile de dreptul familiei ajung sa fie decise de un judecator. Rolul avocatului este acela de a se folosi de toate mijloacele legale pentru a va apara si sustine interesele legitime. Asa fiind, ceea ce va putem spune in legatura cu un posibilul rezultat este orientativ si bazat exclusiv pe experienta noastra in domeniu. Insa, aceasta opinie nu este si nu poate fi o garantie de rezultat.
9. Cum ma puteti sfatui in ceea ce priveste partajul?
In primul rand, trebuie retinut faptul ca sotii nu sunt obligati sa solicite partajul bunurilor comune imediat dupa divort, aceasta procedura putand fi deschisa oricand sau chiar niciodata. In al doilea rand, este bine de stiut ca daca unul dintre soti doreste partajul, celalat nu se poate opune in mod intemeiat juridic. Astfel, Societatea noastra isi sfatuieste clientii cu privire la implicatiile finanicare ale partajului, cu privire la taxele datorate care stat, in ceea ce priveste stabilirea cotelor de contributie ale sotilor, propuneri de solutii practice de impartire a bunurilor, asigurand, binenteles, asistenta si reprezentarea in instanta.
10. Este posibil sa il reprezentati in proces si pe sotul/sotia mea?
Daca sotii doresc un divort prin acord, da, este posibil. In oricare alte situatii, reprezentarea ambelor parti de catre acelasi avocat reprezinta un conflict de interese si, deci, nu este permisa.