Noul Cod Civil reglementeaza in Romania trei tipuri de regim matrimonial intre care sotii au posibilitatea sa opteze:

1) Regimul comunitatii legale; 
2) Regimul separatiei de bunuri; si
3) Regimul comunitatii conventionale.

1. Regimul comunitatii legale a functionat si inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod Civil si are drept efect faptul ca toate bunurile dobandite de catre soti in timpul casatoriei sunt comune ale acestora, iar toate bunurile dobandite inainte de casatorie sau dupa finalizarea defintiva si irevocabila a divortului sunt proprii ale fiecarui sot.

In baza aceluiasi regim matrimonial, se presupune ca sotii au o cotributie egala la dobandirea si conservarea bunurilor comune de 50%-50%.

Daca sotii nu opteaza pentru unul din celelalte doua regimuri matrimoniale, situatia lor patrimoniala va fi supusa regulilor acestui regim matrimonial.

2. Regimul separatiei de bunuri reprezinta acel sistem in care sotii sunt proprietari exclusivi ai bunurilor dobandite inainte de casatorie, precum si, mai important, ai tuturor bunurilor achizitionate in nume propriu in timpul casatoriei.

Alegea acestui regim matrimonial se realizeaza printr-o conventie matrimoniala si va beneficia, probabil, de cea mai larga utilizare. Elementul crucial pentru buna functionare a acestui regim este conventia matrimoniala pe care sotii o incheie, motiv pentru care este de dorit ca redactarea acesteia sa fie realizata de catre un avocat specializat.

3. Regimul comunitatii conventionale reprezinta sistemul prin care sotii au posibilitatea sa-si “croiasca” regulile dupa care situatia lor patrimoniala va funtiona. Practic, intre soti exista inchiata o conventie (un contract) ale carei prevederi explica modul de funtionare a acestui regim pentru sotii in cauza. Fiecare familie este libera sa-si aleaga regulile pe care le considera potrivite, cu minime restrictii legale.

De exemplu, alegand acest regim, sotii pot decide ca un bun propriu al unuia din soti (dobandit inainte de casatorie) sa devina comun ambilor soti. Similar, conventia poate sa prevada faptul ca datoriile sotilor sunt comune sau proprii acestora.

Alegerea acestui regim matrimonial se realizeaza printr-o conventie. Asemenea regimului separatiei de bunuri, este extrem de indicat ca redactarea coventiei sa fie realizata de catre un avocat specializat, intrucat efectele acestui act vor fi valabile pentru multi ani de zile.

Desi numarul de conventii matrimoniale incheiate in Romania este inca redus, Societatea noastra a acumulat deja o experienta vasta in acest domeniu, reprezentand clienti in negocierea regimului matrimonial si in redactarea propriu-zisa a conventiei prin care regimul matrimonial a fost stabilit. De asemenea, serviciile noastre includ asistenta notariala pentru definitivarea procedurii.

Peste 6000 de clienti ne-au trecut pragul pana acum. E randul tau!

Blv. Carol I nr. 52 parter ap. 1 interfon 02 Sector 2 Bucuresti

Luni-Vineri 08:00 – 18:00

021.231.61.42

Cat de utile ai gasit aceste informatii?

Apasa pe stele pentru a ne lasa un rating!

Media rating-ului: 5 / 5. Numarul de voturi: 4

Niciun rating pana in prezent! Fi primul care acorda un rating.

Ne pare rau ca nu ai gasit informatiile folositoare.

Ajuta-ne sa imbunatatim continutul!

Spune-ne cum putem sa imbunatatim continutul.